Magyar
  • slider
  • slider
  • slider
  • slider
  • slider
  • slider

Ajánlat osztálykirándulásra - Értékadó, hagyományőrző osztálykirándulásÉrtékadó, hagyományőrző osztálykirándulás
Miért is fontos, hogy gyermekeink ismerjék a hagyományos magyar életmódot?

Az indíttatás

Gyermekeink teljesen más körülmények között szocializálódnak, mint nagy eleink, vagy akárcsak mi, huszon pár évvel ezelőtt. A világ megváltozott. Az állandó televíziózás, a lebutító konzervműsorok, a számítógépezés, "fészbukozás" és okostelefonozás világában komoly a veszélye annak, hogy gyermekeink végképp elszakadnak ősi magyar kultúránk gyökereitől.

Ennek az elszakadásnak egyik további súlyos következménye, hogy nagy íróink és költőink - Petőfi, Arany, Gárdonyi Géza, Jókai Mór, Móricz Zsigmond - művei sem tudnak közel kerülni hozzájuk, hiszen nem volt alkalmuk megtapasztalni, hogyan is zajlott a mindennapi élet az akkori Alföldön. Ha gyermekeinknek nincs saját tapasztalatuk erről, akkor bele sem tudják képzelni magukat a szereplők életébe. Ha nem tudják elképzelni mindennapi életüket, akkor hogyan is érthetnék meg a magyar irodalom nagy hőseinek sorsmeghatározó problémáit? Ha nem értik meg a problémáikat, akkor hogyan is kerülhetne közel hozzájuk az a gyönyörű magyar nyelv, amelyen mindezekről a sorskérdésekről nagy íróink olyan csodálatosan írtak?

Biztos vagyok benne, hogy tanárként, szülőként Ön is gyakran gondolkozott, bánkódott már ezeken a kérdéseken.

Szerintünk van megoldás

A fenti okokat személyesen is megtapasztalva fogott össze a Sárréten négy hagyományőrző szakember, hogy együttes erővel olyan osztálykirándulási programot hozzon létre a gyermekek számára, amellyel a hagyományos magyar kultúra és életmód megérintheti a gyermekeinket, ám mindezt kalandosan, változatosan, a gyerekek számára lebilincselő módon.

..és valóban azt tapasztaljuk, hogy az ide látogató gyermekek az első meglepetések után szinte nem is akarnak hazamenni, annyira jól érzik magukat itt, és annyira élvezik a "beavatást" ebbe az elfeledett magyar életmódba. A határtalan horizont, az illatok, a hagyományos eszközeink érintése a kézi munka értékei mindenkinek megmozgatja a fantáziáját. Látva, ahogy az ember keze értéket teremt, minden diákban megmozdít valamit. Tudjuk, hogy a tanulók, valójában szeretnének kézzel ügyeskedni, alkotni valamit. Igénylik az „én is meg tudom csinálni” élményét.

…ezekhez nyújtunk mi motiváló környezetet. Mindennek eredményképp közelebb kerülnek magyar gyökereinkhez, magyar íróinkhoz, magyar nyelvünkhöz, amely jelentős mértékben segíti pedagógusaikat is, hogy kultúraátadó munkájukat még nagyobb sikerrel végezzék.

Hagyományőrző program az érintetlen magyar Alföldön

Sárrét a magyar Alföld egyik legérintetlenebb, legeredetibb területe. Az igazi "magyar puszta", sok kis érrel, vízfolyással, és rengeteg hagyományőrző tevékenységgel.

Négy szakember az itt elérhető élményekből és hagyományőrző programokból válogatta össze a legjobbakat, és "csomagolta" őket általános iskolás korosztálytól egyetemi szintig mindenki számára élvezhető és tanulságos osztálykirándulási programba.

A programot úgy állítottuk össze, hogy a hagyományőrző programok mellett bőséges biztonságos mozgási lehetőséget is tartalmazzon, valamint végig érdekes legyen, és lekösse a gyerekeket. Különféle csoportok, osztályok kerestek már fel minket, voltak nálunk kiemelt tehetségek, de hátrányos helyzetű diákok is. A tapasztalatok szerint a folyamatos élmények, programok mellett a diákok figyelme fenntartható, észrevétlen „tanulnak” és nem merül fel az ivászatnak vagy drogozásnak még csak az igénye sem. A kínált programok része Lovardánkban van, nagy, zárt portánkon. Lovászaink vannak, segítőink a programokban. Nálunk a kirándulás nem jelent plusz fáradtságot a kísérő tanároknak.

Mit tartalmaz tehát ez a különleges osztálykirándulási program?

Sport- és mozgásprogramok:

Lovaglás (ha még sohasem lovagolt valaki, szakavatott kísérőinkkel akkor is megtapasztalhatja, milyen lovon ülni, lovat irányítani, hogy beleélhesse magát elődeink életébe)
• "Pusztaolimpia": képesség- és közösségfejlesztő hagyományos, népi csapatjátékok. Igazi csapatépítő tréning
• Éjszakai tájékozódó pusztatúra, népi csillagnevek segítségével (megfelelő korosztálynak) Itt olyan csillagokat is láthatsz, amiket a város éjszakai ege elfed. Itt meghallhatod az igazi csendet. Felismered-e a kuvik hangját?
• Íjászat
• további választható sportok: foci, atlétika, kerékpár, tollaslabda
• kicsiknek: ugrálóvár, játszótér

Hagyományőrző és kulturális programok:

• A népi mezőgazdasági munkák összes műveletének eszközei - Magyarország legnagyobb népi hagyományok gyűjteménye: Ványai Gusztáv élvezetes interaktív tárlatvezetésével (igazi unikum)
• "Pusztabusz" - Sárrét élő- és növényvilágának megismerése egy hagyományos közlekedési eszköz segítségével
• "Red Bull és Monster helyett: avagy milyen természetes, népi gyógynövények segíthetik a koncentrációt és a tanulást?" - Terézia mama, minőségi díjas gyógynövényszakértő előadása
• "Pásztorsajt - avagy mitől tápláló és finom az igazi sajt?" - Kolozsi László sajtszakértő előadása és bemutatója
• Pásztorkonyha: magyaros ízek bográcsban


Szállás és a programok helyszíne: Sárréti Pegazus Lovarda és Vendégház

Díjak (szállással, lovaglással és többi programmal, valamint teljes ellátással együtt):

• 2 nap 1 éjszaka: 6.900 Ft/fő
• 3 nap 2 éjszaka: 9.900 Ft/fő

A kísérő tanárok (osztályonként max. 2 fő) részére térítésmentes, autóbusszal való érkezés esetén a
sofőr ellátást átvállaljuk.

További részletes információért forduljanak hozzánk bizalommal.
Elérhetőségeink:
Kádár Gyuláné 30/27 94 538, sarretipegazus@gmail.com, www.sarretipegazus.hu